Trænings hold / Target & platforms træning

Target & platforms træning

En target kan være mange ting, og man har forskellige targets til forskellige formål. 
En target er en grundfærdighed, hvor hunden har lært at puffe med snuden, træde med poten eller placere sig på et bestemt objekt - enten ved at blot markere det eller ved at blive derpå.
Herefter kan man overføre adfærden/øvelsen til andet og bruge det både til tricks, lydighedsøvelser og dyrlægebesøg.

At lære sin hund forskellige targets kan være både nyttigt og sjovt. 

De mest almindelige targets er target stick, håndtarget og potetarget.

- Target stick; som hunden skal dutte på med snuden. En target stick er en pind med en form for en bold på spidsen. F.eks. kan man lære en hund at puffe til en targetstick for herefter at overføre det til at puffe til skuffer, døre, lyskontakter eller andet. Endvidere kan man lære hunden at følge targetsticken før den skal puffe til den. På den måde kan man guide hunden i en bestemt retning.


- Potetarget; mange anvender en musemåtte, en fresbee eller lign. genstand, der er flad, men synlig for hunden, som hunden skal træde på med en eller begge poter. Det er forskelligt om man ønsker, at lære hunden, at den skal løbe ud og træde på den og tilbage til fører eller om man ønsker den skal fryse derpå (dvs. blive stående der på). 
Potetarget kan f.eks. bruges til fremadsendelse og dirigering eller til at guide hunden til, hvor den skal sætte sine poter i forbindelse med indlæring af tricks, Dogdancing, lydighed eller i situationer, hvor hunden er utryg ved underlaget. 
 

- Håndtarget; Ved håndtarget skal hunden marker/dutte eller fryse fast med sin snude i førerens håndflade ved udstrakt hånd. Håndtarget kan f.eks. bruges ved indkald, i lydighedstræning eller som et fokuspunkt, hvis hunden er i et miljø hvor den er usikker eller ikke skal rette fokus på.


- Hagetarget; bruges oftest i forbindelse med håndtering og dyrlægebesøg, ved hunde som er utrygge herved. Hunden lærer at fryse fast/holde markeringen med dens hage i førerens vandrette håndflade. Pointen er at man hermed vender hundens frygt til fokus på ejers hånd. Dog skal det siges, at det kræver meget træning før man når til det punkt, hvor et funger i praksis, men det kan bestemt lade sig gøre.
Ved brug af hagetarget arbejder vi med hunden i dens tempo uden pres eller tvang (som ellers øger frygten) og øger hundens frivillige og selvstændige deltagen.
Denne øvelse skal trænes i mange forskellige miljøer, så den ikke kun virker hjemme i stuen. Hernæst besøger man dyrlæges venteværelse, for at træne øvelsen her, uden at hunden skal helt ind til dyrlægen. Det er en stor fordel for hunden, at øvelsen bliver trænet i sværere og sværere miljøer før den bruges i praksis (i dyrlægens konsultation).  
 
 
Snude og potetarget trænes med alle slags dyr, til brug ved håndtering, flytning og tricks.
Det er brugt i cirkus, zoologiske haver og dyreparker til træning af dyrene til shows, til at lede dyrene fra sted til sted og endvidere til hjælp, når dyrene skal undersøges/behandles. 

Platform; en lille bænk af en art/en forhøjning i miljøet, som hjælper hunden til at forstå, at her er det fordelagtigt at opholde sig, enten i sitn stå eller dæk. Man har typisk forskellige størrelser platforme til hver position, som man ønsker at hunden skal indtage.   

Platformstræning er et effektivt hjælpemiddel til at lære hunden forskellige positioner, præcist og korrekt, lære hunden at holde positionerne, og at arbejde på afstand af dig. Platformstræning er også anvendeligt ved træning af kropskontrol/bagpartskontrol og generelt ved arbejdet med hundens motorik.

Platformstræning er en god hjælp til hunden, da den tydeligt viser hunden, hvor man ønsker den skal placere sig. Platformen som er hævet 3-5 cm. over jorden gør, at hunden ikke er i tvivl om, hvor platformen er. 
Platformstræning fremmer indlæringen og det gør træningen mod succes, sjovt og positivt for både hund og ejer. 
 
Den amerikanske tidligere freestyle-verdensmester Michele Pouliot udviklede i 00’erne platformstræning til indlæring af forskellige positioner for sine egne hunde - med stor succes. Ved at bruge platforme, der passer til den enkelte hunds størrelse, får vi som trænere foræret en flot, lige position. Så vil vi fx træne indløb med stillingsskift, fremadsendelse med dæk, positioner under gang, aflevering af apport eller andet, så er platformen et fantastisk hjælpemiddel.

I forbindelse med træning på træningspladsen kan der lånes platforme i standardmål, men det er mest optimalt for hunden, at anvende den samme hver gang og i korrekt størrelse. Det vil være en fordel for din hund, hvis du kan lave en platform til sit og stå samt en balje til træning af udgangspositionen, som passer til din hunds størrelse.
- Også nødvendigt til hjemmetræningen. 

Man kan med lethed lave en platform. Bed din hund sætte sig på gulvet og mål rundt om dens ende. Lav platformens areal et par cm. større end de mål du foretager ud fra hundens sitposition. 
En platform skal have et skridsikkert underlag, så hunden ikke glider af den eller træder forkert - hertil kan man f.eks lime et stykke gulvtæppe eller gulvmåtte på. Platformen kan f.eks. være en spåndplade med fire små ben på, en flamingoplade, noget af en fitnes stepbæk eller noget helt andet. Kun fantasien sætter grænser!
Platforme kan også købes færdiglavet i de ønskede mål og farver via Facebook; søg på "Performance Platforms by Pedersen".  

Platforme bruges i træning af mange slags dyr. I zoologiske haver ser vi søløverne på hver deres plade, i cirkus ser vi elefanterne og løverne på skamlerne. Hvert dyr har sin platform og det gør at dyret ved præcis, hvor det skal stå under showet. 

Meldgaards - Hundetræning Med Hjerte | CVR: 38920405 | Tjørnelundsvej 20, Lem, 8930 Randers NØ - DK | Tlf.: 29624568 | hundetraeningmedhjerte@gmail.com